Eilisen putouksen innoittamana suuntasimme Tsahkalputoukselle, jonne pääsee kätevästi Kilpisjärven luontokeskuksen parkkipaikalta. Matkaa pienine kiertelyineen kertyi 3,4 km, johon kului erittäin pitkän kahvitauon kanssa 1 h 40 min.

20210718_115906.jpg

Helppokulkuinen reitti: tässä matkalla ylöspäin, mutta välillä piti kääntyä katselemaan tulosuunnankin maisemia.

20210718_131938.jpg

Kukkia reitin varrelta

Helppokulkuinen ylämäki putoukselle

Putoukselle vievä tie on helppokulkuista leveää soratietä. Toki loivaa ylämäkeä, mutta kyllä siitä selviää hieman huonommallakin kunnolla: näin päättelin, kun katselin muita reitillä olevia ihmisiä. Noin 1,5 kilometrin kohdalla onkin jo kohteessa.

Tshahkalputous muodostuu usemmasta porrasmaisesta putouksesta samaan tapaan kuin Kitsiputous, mutta on Kitsiputousta paljon matalampi. Tsahkaljoen yli menee silta, joten putousta on helppo päästä seuraamaan aivan läheltä. Vasta tuolla tajusimme, että tästä olisi voinut tehdä ympyräreitin ja kävellä isolle tielle ja sieltä autolle.

20210718_120641.jpg

Tsahkalputous

Sinirinta ja kahvit

Eihän näin lyhyellä matkalla oikeasti tarvitsisi kahvia ja eväitä, mutta niistä tulee omanlaisensa retkitunnelma. Niinpä menimme Tsahkaljärven rannalla olevalle laavulle taukoilemaan pitkän kaavan mukaan ja katselemaan kauempana siintävää Saanaa. Järven nimi hieman pohditutti, sillä Google-kartassa se oli Tshahkajärvi ja Luontoon.fi-sivustolla Tsahkaljärvi. Ehkä pitäisi vaan mennä Čáhkáljávri-linjalla.

20210718_121455.jpg

Laavu vastarannalta kuvattuna

Kahvitellessa meinasin seota, kun tajusin ympäriinsä lentelevän linnun olevan sinirinta. Lähistöltä kuului nuoremman linnun ääntelyä, joten tämä aikuinen yksikö oli ruoanhakureissulla. Se tuli lopulta useita kertoja aivan muutaman metrin päähän seisoskelemaan, joten sokeampikin lintutarkkailija sen erotti. En siis ole ikinä nähnyt sinirintaa, vaikka tiedän, että tällä seudulla niitä on.

20210718_122611.jpg

Ei ole kahvittelumaisemissa valittamista

Summa summarum

Kivan helppokulkuinen reitti, joka sopii mainiosti esim. ajopäivään: monesti lähtöpäivänä haluaa tehdä jotain, mutta ei välttämättä halua käyttää siihen useita tunteja tai väsyttää itseään täysin. Retken ehdoton kohokohta oli sinirinta, mutta en tietenkään voi odottaa, että niihin joka kerta tuolla törmäisin.