IMG_20200703_095151.jpg

Meidän reitti oli auki, tämä koskee Kevon reittiä (n. 63 km)

Teimme parin päivän reissun Karigasniemeen. Päätarkoituksena oli tehdä päiväretki Kevon reitillä Sulaojalta Ruktajärven eli Ruktajávrin tuvalle ja takaisin Sulaojalle. Matkaa kertyisi noin 24 km. Heti alkuun on mainittava, että kävin edellisenä päivänä ostamassa uudet kengät vanhojen piukeiden popojen tilalle (tarkempi tarina edellisistä postauksista). Merkillä ei ollut väliä, kunhan sopisivat jalkaan. Sen verran järkeä löytyy, että pakkasin rakkolaastareita varoiksi reppuun, jos reitillä uudet kengät aiheuttaisivat ongelmia.

IMG_20200703_095605.jpg

Sulaojan luontopolun maisemia

Sulaojan parkkipaikalla oli aamupäivällä jo melko täyttä. Infotaululla oli lappu, jonka mukaan reitti on poikki tulvan takia. Sehän ei meitä haitannut, koska tällä osuudella ei ole isoja vesistöjen ylityksiä. Ja nähtävästi Kuivin reitti (n. 87 km) myös onnistuisi. Alkureitti kulkee Sulaojan luontopolkua pitkin. Jos ei halua kävellä pidempää reittiä, niin luontopolku ainakin kannattaa kiertää.

IMG_20200703_102030.jpg

Alkukilometrien maisemaa

Ihanaa maastoa ja vähemmän ihana portti

Ensimmäiset kaksi kilometriä ovat helppokulkuista tunturikoivikkoa ja hiekkakangasta. Noin kahden kilometrin kohdalla on Luopmošjohkan telttailualue. Tätä ennen on suorastaan veemäinen aita, joka aiheutti ärsytystä mennen tullen: kiinnitysköysi rispaantuu ja menee tosi tiukalle vastaosan metallihakasiin, joten en ymmärrä, miten sen saa avattua ilman puukkoa. Älkää huoliko, en minä sitä päreiksi paloitellut, mutta pakko oli pari säiettä lopulta katkaista, kun keinot loppuivat kesken.

IMG_20200703_105313.jpg

Harjulla

Luopmošjohkalta Ruktajärvelle on noin 10 kilometriä. Alussa on kirkkaan joen ylitys pitkoksia pitkin. Reitti on melko helppokulkuista mutta toki maasto hieman kumpuilee. Suuri osa kuljetaan Luomusjärvien välisellä (menosuuntaan mennessä vasemmalla Stuorrajávri ja oikealla Nuorttatjávri eli itäisempi järvi) harjulla melko ylhäällä. Loppua kohden siirrytään hieman alemmaksi kävelemään ja siellä edetään autolla mentävää hiekkatietä pitkin.

IMG_20200703_122434.jpg

Tässä pääsee autollakin

Kahvi- ja uintitauko Ruktajärvellä

Ruktajärven tuvan lähetyessä on toinen joen ylitys (on meinaan sen verran korkea, että heikkokinttuiselle tekisi vaikeaa). Pian Ruktajärven tupa siintääkin vasemmalla. Kahvin paikka! Tiluksiin tutustuimme sen verran, että tuvassa voisi kokkailla, jos ei halua tehdä ruokaa laavulla avotulella. Pitkospuut veivät rantaan, jossa on todella ihana hiekkapohja. Kannattaa pulahtaa ja vilvoitella. Toisen vessan ovessa oli hieman hämmentävä kyltti. Kurkkasin sisään, niin kyllä se ihan yhden hengen vessa oli.

IMG_20200703_132443.jpg

Tänne mahtuu 1 henkilö

Paluumatka samaa reittiä pitkin

Paluumatkalla poikkesimme kannaksella uimaan, koska ennen harjulle nousua on kapea kohta, josta pääsee halutessaan pulahtamaan vaikka molempiin järviin. Tovin harjukävelyn jälkeen tulee näköalapaikka, jossa pidimme toisen kahvitauon ja kiikaroimme Stuorrajávrilla uiskentelevia kaakkureita. Ja kuten jo mainitsin, se portti meni tunteisiin myös paluumatkalla.

IMG_20200703_145822.jpg

Kahvit näköalapaikalla

Summa summarum

Reitillä on joissain kohdissa opasteet pelkästään pohjoissaameksi. En väitä, että reitillä pääsisi eksymään, vaikkei saamea osaisikaan, mutta ainakin itselleni tulee varmempi olo, kun ei tarvitse miettiä, tarkoittaako Suttésaja Sulaojaa vai ei. Eli kannattaa painaa muutama paikannimi mieleen myös pohjoissaameksi, esim. Luomusjoki on Luopmošjohka, Luomusjärvet on Luopmošjávrrit ja Luopmošjárguottku viittaa kannakseen Luomusjärvien välissä.

IMG_20200703_120228.jpg

Kyllä, Kevon reitillä ollaan. Tai olisikohan tuo kirjaimellisesti käännettynä Kevon polku.

Ja ne kengät: varpaat kiittivät uusista kengistä. Ei tarvetta rakkolaastereille. Toki varpaat olivat ennestään sen verran tummat ja arat, että tokihan ne muutaman kerran ärähtivät, kun kompastelin ja kopsautin kengänkärkiä kiviin. Fiksu olisi tajunnut tehdä kenkäostoksen jo kuukausia sitten. Illalla varpaat saivat ansaitsemaansa lepoa, lämpöä ja kylmähoitoa Karigasniemessä Camping Tenorinteen saunassa, josta pääsi välillä pulahtamaan Inarijokeen. Ihana paikka!

IMG_20200703_195105.jpg

Maisema Camping Tenorinteen saunan pukuhuoneesta Norjan puolelle ja Inarijoelle