Tarkoituksena oli kiertää Hyvinkäällä Kytäjä-Usmin ulkoilualueella Kahden piilon kierros, mutta teimme lennossa muutoksen. Etenimmekin Piilolammin vasenta reunaa Kiiskilammelle ja samaa reittiä takaisin. Kaikkineen matkaa kertyi noin 9 kilometriä, johon kului taukoineen kolmisen tuntia. Reitti oli paikoin todella märkä ja vaati pieniä koukkauksia, jos ei halunnut kahlata.

Kahden piilon kierros keskeytyy

Olimme parkkipaikalla (Piilolammintie 162) ennen kymmentä. Vastaan tuli muutamia ihmisiä, jotka olivat jo lenkkinsä tehneet ja lähdössä pois. Kahden piilon kierros erkani vasemmalle melkein heti parkkipaikan jälkeen. Jo alku näytti hieman haastavan liukkaalta ja lumiselta, mutta pian reitti katosi veden alle kokonaan. Viereinen joki tulvi, joten eteneminen oli hidasta ja kosteaa, kun joutui kiertelemään ja etsimään parempaa reittiä. Ja kun luuli, että seuraavan askeleen alla olisi pelkkää lunta tai jäätä, niin eikös jalka kuitenkin uponnut nilkkaa myöten vesisohjoon. Kartasta näimme, että reitti helpottuisi siinä vaiheessa, kun pääsisimme metsätielle. Eteneminen oli kuitenkin niin hidasta ja märkää, että päätimme kääntyä takaisin. Kellosta katsoin, että 900 metrin matkaan meni 34 minuuttia.

20210410_102457.jpg

Kahden piilon kierros -reitti kulkisi suoraan eteenpäin

Lennosta uusi reittisuunnitelma

Emme tehneet tästä ongelmaa, koska muitakin vaihtoehtoja oli. Piilolammin kiertävä reitti olisi ollut 2,3 kilometriä, mutta päätimme tehdä omanlaisemme reitin: Piilolammin vasenta rantaa päätyyn ja sieltä Kiiskilammen laavulle kahvittelemaan.

Heti reitin alussa oli tulistelupaikka ja laituri, joka oli kokonaan jään alla. Sitä jäimme miettimään, että miksi klapeja pitää heitellä jäälle. Tämä havainto koskee monia tulistelupaikkoja, ei vain tätä. Polku on kuivaan aikaan helppokulkuinen, mutta nyt vesi teki pieniä haasteita, kuten kuvasta näkyy.

20210410_104931.jpg

Vesieste reitillä


Piilolammin jälkeen reitti eteni polkua pitkin ylös ja pian metsätielle. Vielä oli ladun rippeetkin näkyvissä. Reitti on hyvin merkitty, joten eksymisvaaraa ei ole.

20210410_123501.jpg

Hyvät reittimerkinnät

Kuvan kyltissä Kiiskilammelle on 2,3 km. Kun tovi taivallettiin eteenpäin, niin tienhaaran kyltissä oli Kiiskilammelle yhä sama matka ja nuoli oikealle. Hämmentävää. Kartasta katsoin, että nähtävästi lammelle pääsee kahta reittiä pitkin, mutta karttaan oli tosiaan merkattu kulkureitiksi se vasemmalle kääntyvä tie. Kahvihammasta jo kolotti, niin käännyimme kyltin vastaisesti vasemmalle. Näin tuli lyhyempi matka ja pääsi nopeammin tauolle.

20210410_111548.jpg

Metsätietä pitkin oli helppo edetä. Kaksi puuta oli tielle kaatunut, mutta ei haittaa kävelijää.

Kahvitauko Kiiskilammen laavulla

Matkalla alko lumipyry, mutta Kiiskilammen laavulle saavuttuamme päiväkin taas paistoi. Ainakin 10 minuuttia, koska pian taas satoi lunta. Päätimme, että tullaan tänne uudestaan siinä vaiheessa, kun pääsee pulahtamaan. Laituri oli hyvä, mutta lampi vielä jäässä (uikkarit on aina varoiksi repussa).

20210410_113906.jpg

Taukopaikka

20210410_115637.jpg

Aina on aikaa kahville

Paluu samoja jälkiä pitkin

Jos parkkipaikkaa ja Piilolammin rantaa ei lasketa, niin emme törmänneet kehenkään reitillä. Ihanan rauhallisesti sai olla. Toki näin korona-aikana on hyvä, ettei taukopaikoilla ole tungosta, mutta minä iloitsen aina, kun en törmää kehenkään.  Paluumatka sitten kulkikin samaa reittiä takaisin.

20210410_123650.jpg

Tällä kuusella on jännä kasvupaikka. Ei ainakaan mene massan mukana.

20210410_124834.jpg

Piilolammilla

Summa summarum

Kytäjä-Usmi on osoittautunut luottoretkipaikaksi. Kahden piilon kierrosta kokeillaan uudestaan sulempaan aikaan, niin ei tarvitse kahlata. Tämä oli hyvä ex tempore -reittivalinta juuri tämän päivän fiilikseen ja keliin.